okur-dan > Papa XXIII. Jean`dan bir alinti

Mario LEVİDavid OJALVOStefan Zweig, “Dünün Dünyası” adlı otobiyografisini kaleme aldığında, anlattıklarıyla bir gerçek kırıntısını bile sonraki kuşağa aktarabilirse, boşuna yaşamış sayılmayacağına inandı. Zweig`in otobiyografisi bizlere bir dönemin Avrupası`ndan kesitler sunuyor, iki büyük dünya savaş&

Perspektif
9 Ocak 2008 Çarşamba

Harry OJALVO

İnsan eriştiği mevkiler ne kadar büyük ise kırdığı potlar da o cesamette olur.
“Hz. İsa’nın çarmıha gerilmesi Yahudiler için bir skandaldır” cümlesinin Papa XVI Benedictus tarafından söylenmesi, cennet-mekân Aziz XXIII. Jean’ın kendisi tarafından inkârından başka bir şey değildir.
Papa XXIII. Jean’ın 1963’te ölümünden evvel, Yahudilerden Hıristiyanlık adına özür diler mahiyette kaleme aldığı duayı zikretmek ilginç olacaktır:
“Bugün anlaşılıyor ki birçok asır müddetince gözlerimizin körlüğünden Allah’ın seçkin kavminin güzelliğini göremedik, hatta yüzlerindeki ifadede bu durumu okuyamadık. Hakikat şudur ki, alnımıza Kâbil’in mühürü vurulmuştur. Asırlar boyu kardeşimiz Habil kanlar içinde yerlerde sürünmüş ve kabahatimizden ağlamıştır. Çünkü Sana olan sevgimizi unutmuştuk. Yahudi adına sürdüğümüz haksız, kahrolmaları temennisi için bizi affet. Onların benliklerinde seni ikinci defa çarmıha germiş olmamızı affet ne yaptığımızı bilmiyorduk.”
Asrımızın, Hıristiyan dininin en büyük otoritelerinden olan merhum Papa XXIII. Jean, Katolik Kilisesinin Yahudilere çektirdiği zulüm için bu şekilde Allah’tan af dilemiş ve duanın bütün kiliselerde okunmasını buyurmuştu.